logo

Kovesi sesizează Inspecţia Judiciară după declaraţia lui Daniel Dragomir că rechizitoriile procurorilor DNA erau făcute de ofiţeri SRI

Publicat: Miercuri, 13 Septembrie 2017 14:34 // Actualizat: Miercuri, 13 Septembrie 2017 14:38 // Sursa: romaniatv.net

Şefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a sesizat Inspectia Judiciara pentru declaratiile facute de fostul ofiter SRI Dragomir Daniel, la România TV, care "a lasat sa se inteleaga faptul ca rechizitoriile Directiei Nationale Anticoruptie nu se sprijina pe probatiunea instrumentata de procurori", ci au fost întocmite de ofiterii SRI.

"În temeiul dispozițiilor art. 75 alin.(1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, privind statutul judecătorilor și procurorilor, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție cere Inspecției Judiciare să efectueze verificări cu privire la situația constatată în legătură cu afirmațiile făcute la data de 11 septembrie 2017, la un post de televiziune, de Dragomir Daniel, fost ofițer S.R.I. (inculpat trimis în judecată pentru fapte de corupție și asimilate corupției)", se arată într-un comunicat al DNA.

Şefa DNA arată că "Daniel Dragomir a lăsat să se înțeleagă faptul că rechizitoriile Direcției Naționale Anticorupție nu se sprijină pe probațiunea instrumentată de procurori în baza dispozițiilor procesual penale, ci că ar fi întocmite de angajații unei alte instituții, respectiv S.R.I., iar rolul procurorilor D.N.A. s-ar rezuma la semnarea și trimiterea la instanță a rechizitoriilor".

Kovesi susţine, în comunicat, că a decis sesizearea Inspecției Judiciare deoarece consideră afirmaţiile lui Daniel Dragomir "calomnioase și denigratoare", "făcute de o persoană care în prezent este inculpată, judecată în apel de către Curtea de Apel București" şi "au potențial de a submina autoritatea judecătorească și de a pune în discuție deontologia profesională a magistraților".

De asemenea, "afirmațiile (lui Daniel Dragomir n.red.) au un impact major asupra opiniei publice, fiind de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar", "creează dubii greu de înlăturat cu privire la independența magistraților, acreditând ideea că activitatea procurorilor implicați în înfăptuirea procesului judiciar se desfășoară cu încălcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedură penală, conform căruia procesul penal se desfășoară conform dispozițiilor prevăzute de lege".

........

"Moderator: Ofițerii SRI făceau rechizioriile?
Daniel Dragomir: Da, domnule (...), ofițerii SRI...
Moderator: Și bravii procurori DNA, ăia care plâng când îi controlează Inspecția Judiciară doar le semnau?
Daniel Dragomir: Bravii procurori DNA le luau, le contrasemnau și le trimiteau la instanță în speranța că onor câmpul tactic se va ocupa în continuare asigurând culoarele necesare pentru obținerea condamnării individului."

Cu aceeași ocazie, numitul Daniel Dragomir a afirmat:
„În momentul în care vorbim de ofițeri acoperiți între judecători și procurori, în momentul ăla e o încălcare gravă a Constituției care duce la situații despre care vorbeați mai devreme.
(...)
Moderator: În contextul ăsta, domnule general (...) făceau rechizitoriul, dădeau procurorului desemnat de câmpul tactic să se ocupe de el, care îl semna, îl trimitea în instanță și ajungea la judecătorul Y, desemnat tot de câmpul tactic, care îl băga la beci pe fraier. E posibilă construcția asta?
Daniel Dragomir: Nu e numai posibilă, este extrem de concretă. Una dintre posibilități, cum spuneați, o aveți în fața dvs, sunt eu."

......

Fostul colonel SRI Daniel Dragomir, trimis în judecată de DNA pentru corupție și urmărit penal în Dosarul „Black Cube”, a susţinut , la România TV, că ofițeri SRI ar fi scris rechizitoriile pe care procurorii anticorupție le-au trimis în instanță. 

Citeste intreaga declaraţie a lui Daniel Dragomir pe RTV.NET

"Ofiţerii SRI făceau rechizitoriile, iar bravii procurori DNA le luau le contrasemnau şi le trimiteau în instanţă. Sperau ca cei din câmpul tactic să dea decizii favorabile. SRI dădeau bileţele şi erau dictate complete de judecată. Erau relaţii personale între judecători şi ofiţeri care erau implicaţi în câmpul tactic. Dumbravă sprijinea judecătorii să ajungă în poziţii. A fost şi prin şantaj cum ar fi fost arhiva SIPA. Au fost şi ofiţeri acoperiţi în justiţie. Când vorbim de ofiţeri acoperiţi între procurori şi judecători se încalcă grav Constituţia”, a spus Dragomir la România TV.

Dragomir a mai spus că SRI ar fi interceptat cu mandat ani de zile politicieni și jurnaliști.

EMISIUNEA INREGISTRATA INTEGRAL AICI şi AICI (jurnalul de la 23.00)

Comenteaza // Vezi comentarii